martes, 6 de julio de 2021

Relato 380

                                                               Filtració

Com cada matí laborable Pol viatja amb mascareta FFP2 per la línia tres del Metro en direcció a l’hospital de la Vall d’Hebron on treballa de viròleg des de fa un any, quan va tornar de Wuhan. Per ser aquesta ciutat el suposat origen de la covid-19 els companys de la UVI el fan responsable mig en broma, mig en serio de l’expansió del virus per tot el món i de les seves conseqüències nefastes per la salut i els costums socials de la població. Òbviament és fals, tot ha estat una desafortunada coincidència.

Pol era un metge en pràctiques, el darrer de l’equip de vint-i-tres científics sota les ordres de l’eminent viròleg Pal Han, i no tenia cap influencia a Wuhan. S’hi va estar només tres mesos i quan la pandèmia va esclatar Pol ja viatjava en Metro cada matí feiner a intubar malats de la covid-19 a l’hospital en jornades maratonianes. És cert que en el laboratori de Wuhan experimenten amb virus amb finalitats militars, però les mesures de seguretat del tipus quatre (les màximes en un recinte tancat) garanteixen un aïllament complert i és del tot impossible una fuita vírica ni intencionadament. Duen posats un equip de protecció individual (EPI) molt sofisticat, respiradors autònoms, ulleres protectores, guants i cada vegada que surten d’una estància s’esterilitzen amb antivírics específics. “A més, a quin cap cabria una salvatjada així? Quin sentit podria tenir propagar a posta un virus letal per la humanitat? Només un boig o un malat de supèrbia podria cometre un acte tan vil. Seria una fama efímera, absurda, anònima, no hi ha res que justifiqui causar tant de sofriment al món. De què li serviria a l’autor d’una filtració així, si no pogués atribuir-se-la mai?”

Pol dormita i pensa en tot això recolzant el cap en el braç sobre una barra lateral d’un dels seients del vagó. “I si va ser accidental? I si aquell dia que em vaig treure el guant dret uns segons abans de la fumigació esterilitzadora fos l’origen fortuït de la pandèmia?” Pol nega amb el cap, “impossible”, rondina, encara està ben adormit. El comboi va força ple en aquelles hores del matí (a punt de fer les sis) i gairebé tots els passatgers duen posades les mascaretes verdes de triple capa.

Pol en els seus vint-i-vuit anys ha fet realitat el seu somni: ser metge, i en concret, viròleg, com el seu pare, i dedicar-se en cos i ànima al món del més petit que és paradoxalment, com li diu el seu pare, l’element més temible i poderós. També li diu: fill, tu arribaràs més lluny que jo, espero veure-ho.

El pare de Pol, el Robert Lliçà, és un científic reconegut a Catalunya per les seves aportacions al camp de les proteïnes pany, en concret de l’ACE2, que té la virtut que quan el virus introdueix l’espícula, costa molt més que es desenganxi, evitant la propagació de l’infectant. La beca per anar a fer el doctorat a Wuhan la va aconseguir el Pol gracies al seu pare que va intervenir al seu favor davant el Collegi de metges i la Facultat de medicina de la que és rector des fa uns dotze anys.

<Propera parada: Hospital de la Vall d’Hebron.>

  “I si vaig ser jo?”  El Pol no s’ho pot treure del cap.

       

No hay comentarios:

Publicar un comentario