martes, 28 de mayo de 2019

Relato 270 (finalista concurs Metro Barcelona 2019)


                                  Improvisacions

        —Parli'ns del funicular, té dos minuts.
        L'home, alguns en dirien nan, es posà dret al vagó del Metro i començà a parlar, mentre la resta de companys l'escoltaren asseguts en els bancs.
        —Va ser en el funicular de les dotze i quart. Ella, la Glòria, va sentir una emoció desconeguda i un intens dolor en el pit quan començà a observar com s'anava eixamplant la ciutat de Barcelona, la seva ciutat natal, en el seu viatge al cel.— El nan va fer una pausa, es mirà l'auditori amb parsimònia; li suaven les mans i se les refregava. Continuà: L'home del bigoti fi que l'acompanyava no va poder fer res més que sostenir-la en els braços, mig esglaiat.
        —Bé, gràcies, es pot asseure.— El nan es va asseure, alguns aplaudiren.
        A continuació, el professor va triar una alumna d'un banc de la finestra.
         —Vostè, senyoreta Lídia, parli'ns del Metro, té dos minuts.
          Duia pantalons a quadres, devia tenir uns quaranta anys, cara prima i cabell recollit amb cua, era la primera vegada que assistia al vagó escola del soterrani del vestíbul de la andana de Universitat.
        —En un vagó com aquest vaig rebre el primer bes del meu primer amor. No el puc oblidar perquè va ser el darrer. Quan arribarem al destí ell em digué: Lídia, no suporto la teva mala olor de boca. I tapant-se el nas amb les mans va marxar corrents escales amunt. —L'halitosi ha marcat ma vida i ma soledat. —afegí, tota compungida.
        —Bé, gràcies, no se'ns apropi gaire, pot asseure's—. Tothom va riure.
        —Algun voluntari o voluntària?
        No se sentia ni una mosca i molts alumnes miraven al terra, com si busquessin alguna moneda perduda. El mestre es va quedar expectant una estona i com ningú alçava les mans s'esperà, mentre tabolejava la taula amb els dits la melodia de Cavalleria Rusticana.
        —Ningú?
        Un home calb d'un banc allunyat s'alçà i digué: jo mateix. La veu li tremolava i es balancejava com si seguís el repicar dels dits del Sr. Alcàsser. 
        —Parli'ns del bus, d'alguna experiència, l'hagi viscut o no. Té dos minuts.
        —Agafo sovint el bus H-12 per tornar de la feina, treballo en un centre de discapacitats. M'agraden aquests busos moderns, són confortables, em trobo amb pares que van al centre a recollir els seus nens, la mare d'un d'ells, la Rosa, em va dir que esperava que el Pere no se'n sortís... pel seu propi bé. No ho puc oblidar, em va saber greu, i he volgut compartir-ho amb vosaltres.
        L'home va fer un gest com de reverència i la sala es quedà en un silenci respectuós, només se sentí el soroll del seus peus quan va asseure's.
        El sr. Alcasser mirà el rellotge de la capçalera del vagó, es repassà les celles i es refregà l'ull esquerre, no havia dormit bé la nit anterior, tenia son. Era un antic maquinista, afeccionat al teatre, reciclat per l'ensenyança.
        —A veure, vostè mateixa, Mercè, parli'ns del telefèric, té dos minuts.
        La dona s'alçà i se situà al mig del vagó i dels companys de classe.
        —El matí del dotze de març de 1976 va ser un divendres ventós i gris. Els meus pares, de visita a Barcelona es varen entossudir a pesar del mal temps en pujar al telefèric del port  i a la cabina octogonal, a cent metres d'altura, vaig néixer jo, gronxada pel vent de mestral, sostinguda pels cables, assistida pel pare i per unes alemanyes de pas. Va ser molt fort, encara ens escrivim.
        —Gràcies, Mercè, pot tornar al teu lloc. Demà continuarem.
        El vagó es buidà en pocs segons i només quedà un flaire improvisat. Al carrer el zoo humà s'esforçava per no fer tard a la comèdia diària.
       

No hay comentarios:

Publicar un comentario